Konsalting u turizmu – Etourism Consulting

Moja Zapadna Srbija

 

Agencija Etourism Consulting angažovana je od strane regionalne Turističke organizacije Zapadne Srbije, u cilju kreiranja i relizacije turističke promotivne online kampanje „Moja Zapadna Srbija“.

Želeli smo da kreiramo kampanju koja će za cilj imati kreiranje digitalnog vizuelnog sadržaja koji će kreirati sami turisti isključivo iz prvog lica (jer je to perspektiva koja će najbolje prikazati potencijalnim turistima šta oni mogu doživeti u Zapadnoj Srbiji i kako će ti doživljaj konkretno izgledati) i da zatim fotografije i video klipove podele na društvenim mrežama Instagram i Facebook uz haštag kampanje #MojaZapadnaSrbija.

Kako bi se turisti motivisali da učestvuju u kampanji obezbeđene su nedeljne i mesečne nagrade za najlepše fotografije, a bilo je i dosta utešnih nagrada. U izboru najlepših fotografija svake nedelje učestvovali su turistički radnici Zapadne Srbije ali i sami turisti glasanjem na Facebook stranici.

Za potrebe promocije kampanje kreiran je i promo spot koji je turistima i lokalnom stanovništvu približio tip sadržaja koji se traži u kampanji. Kreiran je i poseban mikro sajt kampanje www.mojazapadnasrbija.rs na kojem su postavljene sve informacije i pravila učestvovanja.

Realizacija kampanje „Moja Zapadna Srbija“ je zvanično realizovana šest meseci, od juna do decembra 2017. godine. U tom periodu pristiglo je više od 8.000 fotografija, što kampanju čini više nego uspešnom!

Ukoliko se uzme u obzir da prosečan korisnik na Instagramu ima 287 pratilaca možemo reći da su fotografije Zapadne Srbije kroz ovu kampanju imale auditorijum od preko 2.300.000 ljudi!

Kampanja se odlično odrazila na popularizaciju turističke regije Zapadna Srbija, što pokazuju i određeni statistički podaci sa društvenih mreža:

  • Instagram nalog regije povećao broj pratilaca za čak 668.53%
  • Broj fanova Facebook stranice Turistička organizacija Zapadna Srbija je povećan za 24,37%
  • Organski doseg objava na Facebook stranici je u poređenju sa istim periodom pre početka kampanje porastao sa 453 na 1.461, što predstavlja povećanje od 222.52%

Svi navedeni rezultati jasno pokazuju da je interesovanje za turističku regiju Zapadne Srbije izuzetno poraslo za vreme trajanja kampanje.

Ovakav rezultat nije moguće postići bez efikasnog targetiranja kod plaćenih oglasa. S tim u vezi veoma je bitno naglasiti da oglasi nisu prikazivani nasumično bilo kome, već direktnoj ciljnoj grupi zainteresovanoj za pojedine atrakcije i lokacije, odnosno destinaciju u celini. Zahvaljujući dobrom targetiranju i specifično krojenim oglasima za svaku ciljnu grupu dobili smo veoma niske cene oglasa, gde smo za predviđeni budžet dobili skoro 1.2 miliona prikaza oglasa.